2081 Clipper Park Road Baltimore MD 21211
Immediately after restoration―meandering stream connected to floodplain

Immediately after restoration―meandering stream connected to floodplain

John Paul Jones Arena Stream Restoration and Daylighting

In order to aid the University of Virginia in its efforts to treat runoff from impervious area created by the construction of a new multipupose arena/basketball venue, Biohabitats assisted with the design of bioretention facilities on the arena’s main plaza, water quality swales throughout the main parking area, and a water quality drainage swale along the south side of the arena.

Biohabitats also designed the restoration of an unnamed tributary to Meadow Creek along the north side of the arena. This design had to minimize impacts to the existing forested buffer, avoid floodplain wetlands and restore a severely eroded channel. Biohabitats accomplished these goals by raising the invert of the channel, realigning the channel pattern and opening the channel cross section. Raising the thalweg reconnected the stream to its floodplain, which minimized the amount of grading, saved trees and reduced construction costs.

Project Profile (PDF)